A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

"Допомога" у наповненні бюджету ОТГ.

Дата: 01.12.2018 17:48
Кількість переглядів: 728

Фото без опису

У даний час, коли в Україні проходить децентралізація, громади об’єднуються, а велика частина податків залишається на місцях - це сааме той шлях, який веде об’єднані громади до прогресу та розвитку.

В Асканія-Нова селищній раді, як і в кожній громаді, одним із найважливіших чинників в роботі є формування та наповнення місцевого бюджету. Бюджет на наступний рік ми формуємо із залученням громадян, дослуховуючись до думок та пропозицій кожного. Звичайно, для вирішення нагальних проблем власних коштів селищної ради не достатньо, тому ми співпрацюємо із сільгоспвиробниками щодо сплати земельного податку. Хочу звернути увагу, що земельний податок повинен збагачувати громаду, і ні в якому разі не навпаки.

Натомість на території нашої ради є підприємство, яке не сплачує податок на землю, а вірніше, має заборгованість за 2017 - 2018 роки. Саме таким боржником є комунальне підприємство «Колос». На сьогодні склалася така ситуація, що замість того, щоб отримувати кошти від даного землекористувача і поповнювати бюджет громади, ми вирішуємо це питання у судах.

Щодо роз’яснення даної ситуації, хочу сказати наступне: починалося все ще в 2009 році. Тоді на території Асканія-Нова селищної ради розпорядником земель (а це землі запасу 7300 га) була районна державна адміністрація. Таким чином рішенням сесії Чаплинської районної ради у 2009 році було створено комунальне підприємство «Колос». Розпорядженням голови районної державної адміністрації 2010 року надано дозвіл на розробку технічної документації, а згодом її затверджено та видано державні акти на право постійного користування земельними ділянками 31 березня та 24 листопада 2010 року, загальною площею 2403,73 га.

КП «Колос» за 2017 рік мало б сплатити 1 млн 459 тис 677 грн, а сплатили лише 208 тис 526 грн.

До того ж ситуація щодо сплати податку КП «Колос» не змінилася і у 2018 році. Так за 10 місяців 2018 року заборгованість КП «Колос» перед селищною радою складає 1 млн 930 тис952 грн. при нарахуванні земельного податку, який відповідно рішення сесії, у поточному році становить на місяць -193 тис 095 грн, тобто 4% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області. Земельний податок у 2018 році КП «Колос» не сплачувався взагалі.

Сплата земельного податку КП «Колос» складає 10% від загальної суми власних доходів бюджету Асканія-Нова селищної ради.

Замість того, аби вирішувати це проблемне питання, як кажуть, за круглим столом, ні районна рада, яка створила це підприємство, ані керівництво комунального підприємства «Колос» нічого для цього не зробили, а навпаки, КП «Колос» подало позовну заяву до суду, аби відмінити рішення сесії Асканія - Нова селищної ради про скасування для них пільги щодо сплати земельного податку.

Крім того, комунальне підприємство «Колос» сумісно з «Чаплинським Агро» уклали договір про спільну діяльність, фактично передали землі в суборенду.

Хто з цього має зиск - невідомо, але точно не Асканія-Нова об'єднана територіальна громада.

Прокуратурою подано два позови до суду щодо комунального підприємства «Колос»: у 2017 році про визнання недійсним договору про спільну діяльність, а також у 2018 році про припинення права постійного користування земельними ділянками КП «Колос». Справи на даний час знаходяться у судах.

Наша об’єднана територіальна громада, на превеликий жаль, унікальна тим, що на її території більша частина земель державної власності, з яких ми не отримуємо взагалі ніяких коштів. Невелика частина земель є землями запасу Асканія-Нова селищної ради, із яких реально можна отримувати кошти для розвитку громади. Проблем із сільгоспвиробниками, які працюють на землях нашої ради, немає, вони всі добросовісно сплачують податок на землю, крім КП «Колос».

А це для бюджету громади чималий фінансовий ресурс - 3 млн 390 тис 629 грн, який ми могли б використати для покращення добробуту наших жителів.

Прикро, що керівником КП «Колос» є житель нашої громади та депутат селищної рад.! Саме тому, що він, мабуть, дуже «піклується і підтримує розвиток громади», ми маємо такі проблеми.

Вчасно допомогти громадам, які об’єдналися та роблять перші кроки після об’єднання - ось що має бути перевагою у роботі також і районної ради, в тому числі як засновника даного підприємства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора