A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

КП "Колос" Районній раді, а землі - Асканійський громаді!

Дата: 14.03.2019 11:14
Кількість переглядів: 1273

2 березня відбувся звіт голови Асканія-Нова селищної ради за 2018 рік. Першим питанням в порядку денного був сам звіт, а друге - питання про припинення стосувалося землі.

Стосовно другого питання порядку денного про скасування актів на право постійного користування земельною ділянкою КП «Колос» надав роз’яснення юрист селищної ради Роман Станішевський, який повідомив присутнім про ситуацію, що складася із даним сільгосппідприємством: «На даний час КП «Колос» (керівник Курганський Сергій Миколайович), засновником якого є Чаплинська районна рада, займає площу 2403 га землі. Протягом 2017-2018 років дане сільгосппідприємство систематично не сплачує податок, а саме: за один місяць 2017 року для КП «Колос» нарахування земельного податку складало 209 тис. грн., заборгованість – 1 млн 251 тис грн., за 2018 рік сума несплаченого податку становить 2 млн 400 тис грн., за 2 місяці 2019 року – 400 тис грн. Загалом станом на березень 2019 року сума боргу становить близько 4 млн грн.».

Р. Станішевський наголосив, що згідно законодавства передбачено, що землекористувач зобов’язаний своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату. В даному випадку згідно ст. 96 Земельного кодексу КП «Колос» систематично не сплачує податок, що є підставою для скасування актів на право постійного користування земельною ділянкою даним підприємством. З даного приводу селищна рада звертається до всіх правоохоронних органів, прокуратури, СБУ, ДФС, народного контролю.

Державний реєстратор селищної ради Євген Чусов повідомив: «Ще у 2009 році було створене КП «Колос» Чаплинської районної ради, у 2010 році, коли розпорядником земель була Чаплинська райдержадміністрація, КП «Колос» було передано на праві постійного користування земельні ділянки площею 2403 га ріллі. Дане сільгосппідприємство має у складі двох осіб: директора і бухгалтера. Власної техніки, якою можна обробляти земельний наділ, у підприємства немає. Тому воно уклало договір про спільну діяльність спочатку із фермерським господарством, а на разі із приватним підприємством «Чаплинське Агро», які працювали, збирали врожай і за результатом їх господарської діяльності до Асканія-Нова селищної ради майже нічого не надходило. З 2018 року згідно Постанови КМУ та актів Держгеокадастру до селищної ради передані земельні ділянки у комунальну власність, право власності на ці земельні ділянки зареєстровані. У 2017 році КП «Колос» рішенням сесії селищної ради було звільнено від сплати земельного податку (за проханням представників Чаплинської районної ради). Пізніше цього ж року сесією селищної ради було прийняте рішення про становлення ставки земельного податку на рівні 3%. КП «Колос» подало до суду позов на оскарження цього рішення. Ве у 2018 році було прийнято ставку земельного податку 4% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. І знову дане сільгосппідприємство звернулося до суду. наразі апеляційним судом було визнано дії селищної ради правомірними, тобто підприємство має сплачувати податок. Договір про спільну діяльність Господарським судом Херсонської області  був визнаний незаконним, а таким, що відповідає умовам про оренду землі. на сьогоднішній день існує декілька шляхів вирішення питання щодо припинення права постійного користування земельними ділянками КП «Колос» Чаплинської районної ради – це судовий порядок, а з 2018 року – рішення сесії селищної ради. У Цьому питанні селищну раду також підтримує і Генічеська прокуратура.

Є. Чусов також повідомив присутнім про результати голосування минулої сесії селищної ради, де дане рішення не було прийняте.

Віталій Свінціцький розповів учасникам зібрання, що 28 лютого на сесії Чаплинської районної ради депутати прийняли рішення про звернення до депутатів Асканія-Нова селищної ради, аби вони прийняли КП «Колос» до громади.

  • Депутати районної ради вирішували долю жителів Асканійської  ОТГ. Долю свою повинні вирішувати ви всі разом і ніяк не районна рада. На території нашої ради усі комунальні підприємства мають пільги щодо сплати земельного податку. Якщо КП «Колос» ми «заберемо» до себе, то і вони не сплачуватимуть орендну плату, - зазначив В. Свінціцький. – На даний час ми об’їхали 22 колективи нашої громади (а це близько 400 чоловік) з метою обговорення питання припинення актів постійного користування землею «Колосом» (копії протоколів в кінці сторінки). І все це було зроблено, щоб власниками на своїй землі були самі ж люди. Приємно те, що жителі громади нас підтримали у цьому рішенні. Крім того, на території нашої ОТГ усі землекористувачі сплачують земельний податок на рівні 4%, крім КП «Колос», яке отримає дохід від прихованої суборенди.  Тому комунальне підприємство нехай районна рада залишає у себе, а землі віддадуть громаді і ви будете її власниками.

Депутати селищної ради підняли питання про те, що у 2017 році на сесії селищної ради було прийнято рішення про прийняття КП «Колос» на баланс селищної ради, але акти прийому-передачі не були підписані.

Депутат селищної ради Наталія Туринська зазначила: «Якщо на баланс передається юридична установа, то, відповідно, вона передається з оборотними та необоротними активами згідно актів прийому-передачі. Ми прийняли рішення, але протягом 4 місяці головою селищної ради ці акти не були підписані».

Щодо не підписання актів селищним головою, роз’яснення надали спеціалісти селищної ради.

Так, Марина Дудок, головний бухгалтер селищної ради повідомила: «По-перше, акти прийому-передачі були надані несвоєчасно. Я досить детально ознайомилася із актами КП «Колос». У цих актах, крім принтера і калькулятора, ніяких даних по передачі землі, інших активів не було. Ми задавали питання С. Курганському, директору підприємства, чому вцих документах відсутні відомості про підприємство та його фінансовий стан (до речі, в актах прийому-передачі коштів взагалі не було!), на що не отримали відповіді. Крім того, і депутати нашої ради були ознайомлені із цими актами, та підписи свої не поставили! А підписувати несвоєчасно надані та неналежним чином оформлені акти селищний голова не мав права».

Щодо цього питання Роман Станішевський додав: «У рішенні Чаплинської районної ради було зазначено, що акти повинні бути передані не пізніше 20 січня 2018 року. Акти прийому-передачі до елищної ради були надані тільки через 2 місяці. В них взагалі не було вказано ніяких коштів. на словах кошти були, а в актах – «нуль».

До обговорення також долучився директор біосферного заповідника Віктор Гавриленко, який закликав усіх присутніх повернути землі в громаду Асканія-Нова і надалі усі проблеми вирішувати у громаді.

  • Питання про землю – це одвічне питання, але я слухаю всі ці речі: хто за що виступає, хто як торгує землею, людськими долями. І виступають навіть ті, хто зруйнував Асканію. То ж треба мати хоч трохи совісті і не ставати знову керувати, після того, як вже зруйнував одне господарство. В позаминулому році був щедрий урожай і на землях КП «Колос» «зірвали добрий куш». У минулому році ситуація з урожаєм була трохи гірша. Але! Чому ж не платили податок? Якщо колись цьому підприємству знизили процентну ставку на податок, то зрозуміло, що їм треба було вкладати кошти в розвиток. Але якщо такого не трапилося, слід було повертати землю в громаду і вирішувати питання на місці, тому що господарство себе не виправдало. раз ситуація змінилася, раз відбулося розмежування громад, не треба влаштовувати війни. Це зовсім не правильно, ми живемо на одній території, але ходити на чужі землі також не треба, - директор заповідника.

Григорій Поварнін, представник громадськості, висловив незадоволення діями депутатів селищної ради, зазначивши: «Земля повинна бути в громаді а не в «Колосі». Ми йшли своїм шляхом до фінішу, але не дійшли саме тому, що тільки 4 депутата проголосували «за» припинення актів постійного користування земельною ділянкою КП «Колос». Усі інші, складається така думка, проти людей. На сесії прозвучала недовіра голові Віталію Каземировичу. Так давайте вирішувати кому оголошувати недовіру: голові чи депутатам, які не хочуть повернути землі громади».

Таку ж думку висловив і Олександр Герасимчук: «На превеликий жаль, наші депутати, яких ми обирали, щоб вони покращували нам життя, навпаки, сьогодні не дослухаються до своїх виборців. І у цьому є велике питання! Є пропозиція на сесії Асканія-Нова селищної ради припинити акти постійного користування КП «Колос» та повернути землі в громаду Асканія-Нова. Сьогодні таке тяжке життя, що повернувши в місцеву громаду ці землі, буде можливість підтримати її жителів, надавши їм ділянки для ведення ОСГ».

У присутніх на зібранні після наведених аргументів і фактів думки розділилися, але значна більшість мешканців ОТГ підтримала питання щодо прийняття рішення депутатами про припинення земельних актів постійного користування КП «Колос» та передачі частини цих земель, в подальшому, жителям громади для ведення особистого селянського господарства.


Протоколи зборів трудових колективів:

Апарат Асканія-Нова селищної ради

Асканійський дитячий ясла-садок

Біосферний заповідник ім.Ф.Е. Фальц-Фейна

Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" - ННСГЦВ

КНМ "АЗПСМ" Асканія-Нова селищної ради

КП Асканія-Нова та КП Асканія-Нова Асканія-Нова селищної ради

Протокол сборів Молодіжної ради 

Молочнянська філія ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія

Питомницька філія ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія

ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія

Відділ освіти, культури, спорту і туризму

Структурний підрозділ "Соціальної допомоги"

 

Протоколи громадських слухань:

Протокол громадських слухань с. Маркеєв

Протокол громадських слухань с. Питомник

Протокол громадських слухань с. Молочне

Також додається копія протоколу зборів громади від 02 березня 2019 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора