A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Розвінчуємо міфи про нові молочні стандарти

Дата: 01.02.2018 19:43
Кількість переглядів: 891

З розсилки Представництва Європейського Союзу в Україні
Фото без опису
Delegation of the European Union to Ukraine
101 Volodymyrska Street
01033 Kyiv, Ukraine
Tel.:  +38 044 39 08 010
Fax: +38 044 39 08 015
Представництво Європейського Союзу в Україні
вул. Володимирська, 101
01033 Київ, Україна 
Тел.:  +38 044 39 08 010
Факс: +38 044 39 08 015
English version is below
 

Розвінчуємо міфи про нові молочні стандарти
 

Європейський Союз заборонив українцям продавати молоко із приватних домогосподарств. Таку і іншу схожу неправдиву інформацію поширюють російські, а після них також деякі українські медіа.
 
Вони, наприклад, пишуть, що молочні продукти подорожчають, але все-одно не стануть більш якісними. А молоко від населення не може відповідати новим нормам. Хоча рівень безпечності молока та його клас можна покращити. Для цього потрібно дотримуватись нескладних правил, про що детальніше піде мова нижче.
 
Популісти говорять, що у селян не лише зникне джерело додаткового заробітку, вони почнуть масово вирізати корів на м’ясо.
В результаті, ми споживатимемо неякісне іноземне молоко.
 
Багато з побоювань, які поширюють українські медіа щодо наслідків введення нових молочних норм, були притаманні Польщі, Чехії, балтійським країнам, коли вони впроваджували схожі європейські вимоги. Подорожуючи цими країнами, ви можете пересвідчитись, що ці міфи та побоювання не справдились. Звичайно, що для підвищення стандартів потрібно інвестувати кошти. Проте центральноєвропейські фермери вижили й сьогодні процвітають.
 
Тож в чому суть змін та як нові норми до молока вплинуть на українських фермерів і також споживачів?
 
Мінагрополітики відклало впровадження нових стандартів молока з 1 січня на 1 липня 2018 року. Нові стандарти значно покращать безпечність молока в Україні. Прийняття цих стандартів є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію.
 
Введення нових норм буде поступовим, щоб виробники могли адаптувати своє виробництво. Передбачено перехідний період в два роки.
 
Часто молоко від населення відповідає лише сьогоднішнім нормам другого ґатунку через погану санітарію при доїнні та зберіганні. Проте можна підвищити рівень безпечності так званого “домашнього” молока. Для цього при доїнні потрібно мити руки та бути в чистому одязі. Слід використовувати чисті ємкості та доїльні установки. Також молоко потрібно зберігати при температурі нижче 100С.
 
Хворих тварин потрібно лікувати. Після використання антибіотиків варто зачекати поки їх залишки не виведуться з організму тварини. Це стандартна практика у всіх країнах світу. Адже коли залишки антибіотиків потраплять з молока в організм людини, це посилить резистентність до антибіотиків.
 
Ці заходи не потребують значних коштів. А держава може компенсувати 20 відсотків витрат на закупівлю нового устаткування. В результаті, молоко буде безпечніше. А це те, чого очікує і на що має право споживач.
 
Для фермерів тут така користь: молоко вищого класу можна дорожче продати.
 
Вони можуть об’єднуватися в кооперативи. Разом буде легше й дешевше запровадити ці заходи та підвищити ґатунок молока. З’являться також кошти для розвитку інфраструктури для доставлення продукту на перероблюючі заводи. В 2018 році уряд України виділяє 1 млрд. грн. на співпрацю та розвиток малого фермерства.
 
Нові стандарти краще захиститять споживачів. Завдяки їм ми будемо пити безпечне молоко від здорових корів. Ризик отруєння буде мінімізовано.
 
Покращення безпечності молока не означає зміни в якості. Проте завдяки новим нормам ви як споживач можете бути певні, що будь-яке молоко в магазині не зашкодить вашому здоров’ю.
 
Сьогодні в Україні лише молоко екстра ґатунку відповідає високим вимогам до безпечності в ЄС(див. табл. внизу). Для уявлення, рівень дозволеної кількості мікроорганізмів молока першого ґатунку в 5 разів вище, ніж це дозволено в ЄС. Рівень соматичних клітин також на 200 тис./см3 більше, ніж в ЄС.
 
Кількість соматичних клітин показує, чи корова, від якої отримано молоко, була здоровою. Інфекції та збудники захворювань можуть передаватись від корови  до споживачів. 
 
Для молока вищого класу рівень мікроорганізмів – в 3 рази вище.
 
Відповідно до запланованих змін, використання молока другого ґатунку для виробництва харчових продуктів після завершення перехідного періоду буде обмежено, проте дозволено для виробництва кормів для тварин або казеїну (див. табл. нижче). Для молока першого класу зменшено допустимий рівень соматичних клітин. Хоча нова норма все-одно буде значно більшою, ніж це дозволено в ЄС (500 та 400 тис/смвідповідно).
 
Норми для молока першого та екстра ґатунку не змінюються.
 
В результаті, коли нові стандарти запрацюють, лише молоко екстра класу повністю відповідатименормам ЄС. В Україні за період з січня по жовтень 2017 року збільшилась частка такого молока до 15%, отриманого від сільськогосподарських підприємств. Асоціація виробників молока України вимагає від своїх членів вже зараз, щоб її члени перейшли повністю на виробництво молока лише екстра ґатунку до 2022 року.
 
Молоко другого ґатунку не обов’язково зникне. Його можна буде додатково переробляти на молокозаводах. Хоча харчова цінність після цього значно знизиться. Обмеження такого молока буде відбуватись поступово з перехідним періодом. Й навіть після цього його можна буде використовувати для виробництва кормів для тварин та казеїну.
 
Багато роздрібних торговців та торгових центрів встановлюють свої окремі приватні стандарти молока, щоб уникнути отруєнь серед споживачів та захистити свою репутацію. Це стандартна практика в усьому світі. Проте ці норми не мають відношення до вимог в ЄС.
 

Сьогодні Україна здійснює адаптацію системи безпечності харчових продуктів до реалій ринкової економіки. Попередні радянські підходи тут не діють. Київ прагне наблизити її до системи, що діє в ЄС та інших розвинених країнах. Зокрема, тепер підприємці, а не держава, мають визначати та мінімізувати потенційні небезпечні фактори та ризики виробничого процесу та потужностей (принципи НАССР). Крім того, контроль відбувається на всіх стадіях харчового ланцюжка: від виробництва та транспортування до зберігання та продажу в магазині. 
 

Таблиця. Норми для молока в ЄС та Україні: порівняння

  Регламент ЄС No 853/2004 Проект нового ДСТУ 3662:2015, норми для ґатунків Старий ДСТУ 3662-97, норма для ґатунків
сире коров’яче молоко екстра вищий перший екстра вищий  перший другий
кількість мікроорганізмів в тис. КУО/см3 ≤100 ≤100     ≤300   ≤500 ≤100 ≤300 ≤500 ≤3000
кількість соматичних клітин тис/см3 ≤400 ≤400 ≤400 ≤500 ≤400 ≤400 ≤600 ≤800
 

Більше інформації у соціальних мережах та на сайті:

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора